جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

استدلال تکنولوژیکی

زمان مطالعه: 3 دقیقه

این استدلال، بیان پیچیده‏تری است از انتقاد در مجله‏ی فکاهی گل آقا، که به صورت دهقانی به تصویر کشیده شده بود که سوار بر قاطر هسته‏ای بود. به زبان ساده، از نظر بسیاری از منتقدان راهکار هسته‏ای، میزان توانایی‏های علمی و فن‏آوری ایران به خودی خود، عاملی بازدارنده برای تعقیب چنین راهکاری است. رضا منصوری، فیزیکدان، که در مجله پیام امروز قلم می‏زد، پیچیده‏ترین استدلال تکنولوژیکی را علیه ساخت سلاح‏های هسته‏ای در ایران تشریح می‏کند. او استدلال خود را با تحلیل رویدادهایی شروع می‏کند که منجر به گزارش‏هایی مبنی بر وجود پلوتونیوم و اورانیوم غنی شده در هواپیمای ال – آل شد (که در نزدیکی بایلمر (Bijlmer) هلند، در اکتبر 1992 سقوط کرد(. او اذعان می‏کند که نه تنها مهارت هسته‏ای، بلکه حمایت بین المللی در اجرای برنامه‏های تولید سلاح‏های هسته‏ای اسراییل، مؤثر بوده‏اند. بدین ترتیب، او تمایزی بین کشورهایی مانند اسراییل و هند با پاکستان قائل می‏شود. به عقیده او کشورهایی مانند اسراییل و هند توانسته‏اند برنامه سلاح‏های هسته‏ای تجدید پذیر داشته باشند و از حمله‏ی مستقیم به تأسیسات کلیدی هسته‏ای و زیر ساختی خود جان به در ببرند، ولی برنامه‏های کشورهایی مانند پاکستان واکنشی بوده و آنها برنامه‏های خود را با صرف هزینه‏های فراوان سیاسی و اقتصادی پیش برده‏اند. منصوری چنین استدلال می‏کند که هند و اسراییل نه تنها برنامه‏ریزی بلند مدت برای توسعه تکنولوژی هسته‏ای داشته‏اند، بلکه از همه مهم‏تر، برای ایجاد مبنای علمی و تکنولوژیکی‏ای که بتواند پشتوانه‏ی این برنامه باشد زحمات زیادی را متحمل شده‏اند. (1) از سوی دیگر، پاکستان در استفاده از

توانایی هسته‏ای خود در حالی که به شدت متکی به حمایت مالی کشورهای اسلامی است، به نظر نمی‏رسد به » بلوغ کافی » در زمینه علمی، اجتماعی، سیاسی و تکنولوژیکی دست یافته باشد.

منصوری در ارزیابی مهارت علمی و تکنولوژیکی ایران، داوری سخت‏تری کرده و چنین استدلال می‏کند:

» جامعه علمی ما علاوه بر این که از نظر کمی ضعیف است، توده‏ی ناهماهنگی است که فاقد هر گونه برنامه‏ای می‏باشد. برنامه‏ریزان سیاست علمی ما و نیز مقاومت سیاسی ما تاکنون قادر به ارائه‏ی چارچوبی برای ایفای نقش مؤثر این جامعه نبوده‏اند. همچنین جامعه نیز سؤالی برای محققان مطرح نکرده است که آنان در پی پاسخ بدان برآیند. این مجموعه علمی نیز نقش دیگری جز آموزش برای آموزش به صورت بی هدف، برای خود قائل نبوده است. شاید تنها می‏توان گفت که هدف سیاست‏گذاران گسترش کمی آموزش بوده است. چنین هدفی، حتی اگر بر مبنای برنامه ریزی و تعقل انتخاب شده باشد، تنها می‏تواند بخشی از کارشناسان ما را در بر گیرد. توانایی حل مسائل که ظرفیت اصلی کارشناسان در جهان مدرن را تشکیل می‏دهد هنوز در میان مقامات سیاسی ما ناشناخته است؛ بدین ترتیب بلا استفاده باقی مانده است…. در چنین موقعیتی، صحبت درباره‏ی توانایی هسته‏ای ایران آن گونه که یکی از روزنامه‏ها مطرح کرده است، سخنی خام و ابتدایی است. حتی اگر

ما در پی توانایی هسته‏ای باشیم، نباید پاکستان را الگو قرار دهیم. خوشبختانه، به نظر نمی‏رسد که سیاست مداران ما، توجه زیادی به حرف‏های کسانی نشان دهند که راه حل » خرید » بمب هسته‏ای را ارائه می‏کنند. مسیر ما برای حفظ استقلال و امنیت، عبارت است از افزایش توانایی‏های علمی، تکنولوژیکی، اقتصادی و سیاسی. افزایش این توانایی‏ها همراه با زیر ساخت‏های لازم، احترام دیگر کشورها را بر انگیخته و از فکر حمله به ما جلوگیری خواهد کرد. این باید هدف مقدس ما باشد و نه استقرار بمب » .

خلاصه این که، موقعیتی که منصوری در رابطه با وضعیت جامعه علمی ایران توصیف می‏کند، بسیار به وضعیتی شباهت دارد که شهرام چوبین در تحلیل فرایند تهیه تسلیحات در ایران به تصویر می‏کشد به واسطه تصمیم‏گیری‏های موردی و وجود تصمیم گیرندگان دم دمی مزاج، از انسجام و یک پارچگی برخوردار نیست. (2).

در چنین وضعیتی، هر نوع برنامه سلاح‏های هسته‏ای، اعم از زیر زمینی و غیره نه سودمند است و نه امکان پذیر است. به گفته منصوری، امنیت ملی را باید به صورتی کلی‏تر از معنای داشتن سلاح‏های مناسب برای مقابله با حملات احتمالی، تعریف کرد.


1) به گفته منصوری » کافی است بدانیم که تعدادی از مقالات منتشر شده در سال گذشته توسط محققان این کشور (اسراییل) در مجلات علمی مشهور بین المللی تقریبا مساوی با کل انتشارات محققان کشورهای اسلامی بوده است. به دلیل ترکیب این توانایی‏های علمی، مالی، نظامی و سیاسی، اسراییل نه تنها یک قدرت هسته‏ای است بلکه، در میان کشورهایی قرار دارد که دارای توانایی هسته‏ای تجدید پذیر هستند. به عبارت دیگر، در صورت حمله علیه تأسیسات هسته‏ای یا زیر بنایی اسراییل، این کشور می‏تواند توانایی هسته‏ای خود را بازسازی کرده و دست به حمله متقابل بزند. » .

2) “Arms Procurement in Iran: Ad Hoc Decisions Making and Ambivalent Decision Makers”, in Eric Arnett (ed(, Beyond Threat perception: Military Technology and offensive Capacity in Soutlern Asia, (Oxford University Press, 1999(.