جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ادامه عملیات تا 7 / 11 / 1365

زمان مطالعه: 4 دقیقه

پس از فرار و عقب‏نشینی نیروهای دشمن به غرب نهر جاسم، بر تداوم عملیات و بازسازی نیروها تأکید شد. فرمانده عملیات، محسن رضایی، با توجه به وضعیت جدید، تدبیر کلی عملیات را چنین اعلام کرد:

1 – ممانعت از تثبیت و استقرار نیروهای دشمن در مواضع پدافندی جدید در غرب نهر جاسم.

2 – تصرف سرپل در غرب نهر جاسم و پیشروی برای رسیدن به کانال زوجی.

3 – پاک‏سازی مناطق تصرف شده.

متقابلا دشمن که با واگذاری «زمین» برای «حفظ نیرو» تا غرب نهر جاسم عقب‏نشینی کرده بود، در چهارراه شلمچه مقاومت می‏کرد، چون این معبر برای تعقیب آنان و همچنین تصرف سرپل در غرب نهر جاسم، قابل بهره‏برداری بود.

تظاهر دشمن به حمله در منطقه فاو و جابه‏جایی‏هایی که در روز نهم عملیات (27 / 10 / 65) انجام داد ظاهرا بیش از آنکه اقدام جدی

برای حمله به فاو باشد، بیشتر کسب زمان برای تثبیت منطقه غرب نهر جاسم بود. غلامعلی رشید درباره این تحرکات دشمن گفت:

»1 – دشمن قبل از عملیات کربلای 5 توان حمله به فاو را داشت ولی با انهدامی که در اینجا داشته فعلا نیاز به زمان دارد و احتمالا در آنجا دست و پا می‏زند تا بتواند در اینجا (شرق بصره) تحکیم مواضع کند.

2 – احتمال دیگر این است که می‏خواهد یگان‏های آسیب دیده را با یگان‏های تازه نفس در فاو جابه‏جا کند.» (1).

تلاش برای تصرف سرپل در غرب نهر جاسم از شب دهم (28 / 10 / 65) آغاز شد، در حالی که توان نیروها طی این مدت کاهش یافته بود، لیکن ضرورت تداوم عملیات و لزوم جلوگیری از استقرار و تحکیم مواضع دشمن در غرب نهر جاسم، موجب تسریع در اجرای عملیات شد.

سازماندهی جدید در قرارگاه‏ها و یگان‏ها به شرح زیر انجام گرفت:

– قرارگاه نجف: لشکرهای 19 فجر، 9 بدر و 32 انصار الحسین (ع)

– قرارگاه کربلا: لشکرهای 41 ثار الله (ع(، 33 المهدی (عج(، 10 سیدالشهدا (ع(، 14 امام حسین (ع) و 8 نجف

– قرارگاه قدس: تیپ‏های 18 الغدیر و 48 فتح (با مأموریت در جناح راست عملیات)

در شب یازدهم (29 / 10 / 65(، عملیات سرپل گیری آغاز شد و علی‏رغم هوشیاری دشمن، رزمندگان موفق به تصرف سرپل شدند. عواملی چون وجود نخلستان، فقدان دستگاه‏های مهندسی و مشکلات دیگر، موجب شد الحاق و پاک‏سازی منطقه انجام نشود که نشان دهنده دشواری‏های تداوم عملیات در غرب نهر جاسم بود، زیرا علاوه بر محدودیت زمین و وجود نخلستان، دشمن از سمت تک رزمندگان آگاه بود و توان تمرکز آتش زیادی را داشت بنابراین پیشروی در این محور به کندی امکان‏پذیر بود.

تمرکز شدید آتش دشمن در نهر جاسم و بمباران عقبه‏ها حاکی از آن بود که دشمن گر چه زمین شرق نهر جاسم را با هدف حفظ نیرو واگذار کرد ولی برای حفظ منطقه غرب نهر جاسم به هر اقدامی

متوسل خواهد شد. همچنین تلاش دشمن برای ایجاد استحکامات در برابر سرپل غرب کانال پرورش ماهی و نیز در جلوی کانال زوجی، نشان دهنده تصمیم جدی عراق برای جنگیدن و حفظ زمین در این منطقه بود. در عین حال عملیات در غرب نهر جاسم تا شب نوزدهم (7 / 11 / 65) ادامه یافت.

دشمن در این مدت در حالی که تلفات بسیاری را متحمل شده و زمین ارزشمند شرق بصره را تا نهر جاسم از دست داده بود، با تداوم عملیات در غرب نهر جاسم و پذیرش تلفات بیشتر، سرانجام برای سد کردن پیشروی رزمندگان اسلام، به کلیه سپاه‏های خود اعلام کرد که یگان‏های کیفی و عملیاتی خود را آزاد و به شلمچه اعزام کنند. بر همین اساس، بیش از صد یگان از دشمن وارد منطقه شدند و در برابر نیروهای خودی صف‏آرایی کردند.

تداوم عملیات در غرب نهر جاسم با توجه به مدت زمان درگیری (بیست شبانه‏روز) و حجم یگان‏های دشمن در منطقه (صد یگان(، از اهمیت و ارزش بالای عملیات نیروهای خودی و میزان سرمایه‏گذاری خودی و دشمن حکایت می‏کرد.

طی این مدت تنها 25 یگان سپاه در برابر دشمن صف‏آرایی کردند که همین یگان‏ها با بازسازی و جذب نیرو به تداوم عملیات پرداختند. در عین حال با توجه به مجموع شرایط و مشکلاتی که وجود داشت، حفظ منطقه سرپل و توسعه آن امکان‏پذیر نبود. برخی از این مشکلات به شرح زیر بود:

1 – معضلات پدافند هوایی از جمله عدم پوشش هوایی منطقه با تجهیزات ضدهوایی هاگ و اورلیکن. در شرایطی که نیروها در خط و عقبه شدیدا در معرض بمباران هواپیماهای دشمن بودند، توپ ضدهوایی اورلیکن به تعداد کافی وجود نداشت. همچنین چون سیستم پدافند موشکی هاگ ارتش با منطقه فاصله داشت، قادر به تأمین و پوشش کامل فضای منطقه عملیات نبود.

2 – آتش شدید دشمن: تمرکز و شدت آتش دشمن در نهر جاسم

طوری بود که انتقال و جابجایی نیرو بدون خودرو و نفربر زرهی ممکن نبود. فقدان این وسایل باعث می‏شد که نیروها در طی مسیر تا رسیدن به خط متحمل ضایعات جسمی و روحی شوند و از توان آنها برای ادامه درگیری شدیدا کاسته شود.

3 – کمبود آتش خودی: توپخانه خودی به دلیل کمبود مهمات در برابر تمرکز دشمن دچار ضعف و کاستی شدید بود.

4 – مشکلات مهندسی و زرهی: جنگ در منطقه شرق بصره، جنگ با استحکامات بود لذا وسایل مهندسی از ضروریات محسوب می‏شد و بدون آن امکان تثبیت مواضع تصرف شده وجود نداشت. در واقع نیروهای پیاده می‏باید در سایه قوای زرهی پیشروی کنند و با کمک وسایل مهندسی در مواضع جدید استقرار یابند. فقدان این تجهیزات موجب می‏شد پیشروی با دشواری انجام شود و تثبیت مواضع تصرف شده ضعیف و ناممکن گردد.

با توجه به مشکلات، موانع و کمبودهای موجود به نظر می‏رسید تداوم عملیات در غرب نهر جاسم و دستیابی به کانال زوجی به سهولت امکان‏پذیر نیست. به منظور رفع این معضلات در تاریخ4 / 11 / 65 طرحی تهیه و برای ارائه به فرماندهی عالی جنگ آماده شد. در این طرح چنین پیش‏بینی شده بود که با تأمین مقدورات امکانات، طی پنج مرحله پیشروی، خط کانال زوجی تأمین و تصرف شود. در این طرح بر تأمین نیروی انسانی مورد نیاز و بازسازی یگان‏ها تأکید شده و برای رفع کمبودهای توپخانه، پدافند هوایی و مهندسی نیز به ارقامی اشاره شده بود.


1) سند شماره 661 / گ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، گزارش راوی قرارگاه خاتم الانبیاء (ص(، ص 206.