جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اخلاص

زمان مطالعه: 2 دقیقه

از اوصاف برجسته‏ى مدافعان اسلام، اخلاص است. اخلاص؛ یعنى، هر کارى را صرفا براى رضاى خداوند متعال انجام دادن پاداش از او طلبیدن. اخلاص مراتب سه گانه دارد: نیت، عمل و انجام. اگر کسى خلوص نیت داشته باشد، ولى در عمل اخلاص نشان ندهد، او را مدافع مخلص نخوانند و اگر خلوص در نیت و عمل داشته باشد، اما نتیجه کارى را که با اخلاص به دست آورده است، حفظ نکند و آن را به رخ

دیگران بکشد و به خود ببالد، قطعا عمل و نتیجه‏ى زحمات خود را ضایع کرده است به همین دلیل، حفظ اخلاص مهمتر از تحصیل اخلاص است. ایمان و دیندارى و دین‏باورى، تنها در سایه‏ى اخلاص ثمر مى‏دهد. نتیجه‏ى و ثمره را نیز باید با اخلاص حفظ کرد. از این جهت، امام سجاد «علیه‏السلام» در ضمن دعاى خود به مجاهدان فى سبیل الله مى‏فرماید:

و اعزل عنه الریاء و خلصه من السعة و اجعل فکره و ذکره و ظعنه و إقامته فیک و لک… (1).

»خداوندا! تظاهر و ریا را از مجاهد راهت دور ساز و او را از دلبستگى به نام و آوازه خالص فرما. فکر و ذکر و حرکت و اقامتش را در راه خودت قرار ده.»

بنابراین هر چه انگیزه و عمل براى جلب رضایت خداوند متعال خالص شود، عیار خلوص در نتیجه نیز بالا رفته و آثار و برکات آن نیز فراگیر مى‏شود. امام راحل (ره(نیز درباره خدایى بودن انگیزه‏ى مدافعان اسلام چنین فرمودند:

»آن انگیزه‏اى که در ارتش و در قواى مسحله ما و پاسدارها و همه‏ى نیروهایى که هست؛ نیروى دریایى، نیروى زمینى، نیروى هوایى و سایر نیروها که در ایران هستند؛ انگیزه‏ى آنها یکى است و این که ما براى خدا داریم کار مى‏کنیم«. (2).

همچنین امام راحل (ره(، با نفى انگیزه‏هاى مادى و منافع شخصى و کشورگیرى و توسعه‏طلبى در هشت سال دفاع مقدس، انگیزه‏ى رزمندگان و مدافعان اسلام را تنها خدا دانسته مى‏فرمود:

»انگیزه‏ى قدرتهایى که ما داریم، انگیزه‏ى این است که ما براى خدا جنگ مى‏کنیم. خدا به ما همه چیز داده؛ ما از او هستیم، و به او هم تحویل مى‏دهیم.» (3).


1) صحیفه سجادیه، دعاى 27.

2) صحیفه نور، ج 13، ص 102.

3) همان، همان ص.