جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اتخاذ استراتژی جنگ ساکن

زمان مطالعه: 4 دقیقه

ادلفی پی‏پر، بهار 1987، مقاله «جنگ ایران و عراق یک تحلیل نظامی«.

فرسایش تدریجی نیروهای نظامی ایران در درازمدت، و حمله به مراکز استراتژیک با استفاده از آتش توپخانه و حملات هوایی، عناصر اصلی استراتژی جدید عراق را تشکیل می‏دادند، که در آن اوضاع و با توجه به ملاحظات بین‏المللی و منطقه‏ای و وضعیت نظامی عراق، تنها راه به نظر می‏رسیدند؛ زیرا عراق قادر به انجام دادن حرکات نظامی تعیین کننده نبود و در عین حال، در درون ایران نیز با مقاومت همراه با عملیات‏های تهاجمی محدود و ایذایی روبه‏رو بود.

کردزمن، کارشناس امور نظامی و برنامه‏ریزی امریکا در کتاب خود در توضیح استراتژی عراق و هدف آن می‏نویسد:

»عراق استراتژی Guns butter (تفنگ و کره) را اتخاذ کرده بود که هدف آن از یک سو حفظ نیروهای عراق در سرزمین‏های اشغالی ایران، و از سوی دیگر به حداقل رساندن تلفات نظامی و جلوگیری از هر گونه خللی در زندگی عادی مردم بود. این استراتژی انعکاسی از این باور و امید بود که حوادث داخل ایران به سقوط[امام]خمینی منجر خواهد شد. در سر تا سر سال‏های 1981 و 1982 (1360 و 1361) بسیاری از مقامات عالی رتبه عراقی بر این باور بودند که کشمکش بر سر قدرت در ایران به حکومت خمینی پایان داده و زمان صلح فرا می‏رسد.«(1).

عراق در ادامه یک جنگ فرسایشی، بر ایجاد مواضع دفاعی تأکید داشت به همین دلیل به ایجاد استحکامات و استقرار یگان‏های زرهی پیاده در سنگرهای مستحکم دست زد. یکی از متخصصان وزارت دفاع امریکا نیز در مورد استراتژی عراق می‏گوید:

»استراتژی عراق به این صورت است که شهرهای اصلی غرب ایران را به جای تصرف، محاصره کرده، سپس آن‏ها را بمباران می‏کند. تا مقاومت ایران را در مقابل خواسته عراق برای کنترل شط العرب[اروند رود]ضعیف کند.«(2).

نقط ثقل استراتژی عراق در این مرحله به تحولات داخلی ایران و نیز توانایی نظامی ارتش خود معطوف بود به همین دلیل با محاصره برخی شهرها به جای تصرف آن‏ها و حفظ قوای نظامی در درون سنگرها و مواضع دفاعی به بمباران اهداف غیرنظامی و اقتصادی اقدام می‏کرد. «در عین حال عراقی‏ها در حملات هوایی نیز احساس می‏کردند در صورت محدود بودن این حملات، با سقوط (امام) خمینی راحت‏تر می‏توانند با ایرانیان به توافق برسند.«(3).

عراق در پی اتخاذ استراتژی جدید خود (4) و فرا رسیدن فصل زمستان در جنوب و افزایش بارندگی، به تأسیس و تحکیم مواضع دفاعی پرداخت. (5) برخی از نشریات خارجی در مورد احداث دیوار دفاعی به دست نیروهای عراق و افزایش فعالیت ماشین‏های مهندسی در مواضع عراقی‏ها گزارش‏هایی منتشر کردند.

با این حال، در این مرحله از جنگ، عراقی‏ها غیر از برخی اقدامات مهندسی به منظور تکمیل مواضع دفاعی در منطقه «سوسنگرد در محور اهواز» و در «شرق رودخانه کارون» برای اشغال سوسنگرد و تکمیل محاصره آبادان، اقدامات مهم دیگری انجام ندادند. در اجرای این اقدامات علاوه بر ابعاد نظامی، ملاحظات سیاسی نیز مورد توجه بوده؛ در بعد نظامی، عراق با پیشروی در محور سوسنگرد و تصرف آن، ضمن نزدیک شدن به شهر اهواز – برای تأمین جناح چپ لشکر 5 مکانیزه که در جنوب غربی اهواز استقرار داشت – می‏توانست نام یک شهر دیگر را به فهرست متصرفات خود اضافه کرده و بر روی آن تبلیغ کند.

در محور آبادان، پس از تصرف خرمشهر که راه را برای تصرف آبادان باز کرد، محاصره و تصرف این شهر عمده‏ترین برگ برنده عراق در جنگ به شمار می‏رفت، زیرا تأسیسات نفتی منطقه آبادان و ادعای مرزی عراق در رودخانه اروند هر دو می‏توانست برتری عراق را با تداوم استقرار در مواضع اشغالی تضمین کند. به همین دلیل، عراق تقریبا کلیه تلاش‏های خود را برای تحقق اهداف نظامی فوق انجام داد، لیکن در این محور با شکست و ناکامی روبه‏رو شد.

در بعد سیاسی، عراق امیدوار بود – با توجه به نزدیکی کنفرانس سران کشورهای عربی در امان پایتخت اردن – با دست زدن به تحرکات نظامی کشورهای عربی را نسبت به برتری نظامی خود متقاعد کند و آن‏ها را به تشویق امریکا بر حمایت بیشتر از عراق، ترغیب سازد.


1) مأخذ 9، ص 134.

2) خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«،نشریه 18 / 8 / 1359، به نقل از رادیو امریکا، 17 / 8 / 1359.

3) مأخذ 9، ص 148.

4) رادیو کلن در مورد استراتژی عراق به نقل از کارشناسان نظامی گفت: «عراق امیدوار است که ضمن حفظ مواقع خود در خوزستان، شهر سوسنگرد را به تصرف درآورد و با حملات گاه و بی‏گاه موشکی و توپخانه‏ای به شهرهای اهواز و دزفول، این دو شهر را از سکنه خالی کند و بر سیل آوارگان ایرانی بیفزاید تا از این طریق و با در نظر گرفتن وضع نابسامان اقتصادی ایران، این کشور را به قبول آتش‏بس وادار کند. اما به نظر می‏رسد، با مقاومت شدید نیروهای ایرانی و وارد کردن ضربات متقابل به نیروهای مهاجم و تلفات مالی و جانی شدید که نیروهای عراقی به خصوص در هفته‏های اخیر و در حملات خود به شهرهای سوسنگرد و آبادان متحمل شده‏اند، این امید عراق نیز به تحقق نپیوندد.«(خبرگزاری پارس، «گزارش‏های ویژه«، شماره 268، 21 / 9 / 1359، رادیو کلن، 20 / 9 / 1359(.

5) برابر اسناد به دست آمده از ارتش عراق، فرماندهی سپاه سوم در نامه‏ای به یگان‏های تابعه در توضیح استراتژی جدید عراق چنین نوشته است: «دستیابی به هدف‏های محدود نظامی[برای]ارتش شجاع ما به معنی پذیرفتن حالت دفاعی راکد و بی‏تحرک که دشمن را در وضعیت روانی و عملی برتر قرار دهد، نیست. دستیابی به اهداف محدود در مناطق مختلف، موجب ملغی شدن مبادرت به تهاجم از سوی فرماندهان لشکرها و قرارگاه‏هایشان یا با شرکت قرارگاه‏های سپاه (برحسب نیازها و مقتضیات) نیست. این امر بدیهی است که هدف‏های ساکن مناسب‏ترین اهداف برای تهاجم هستند و یک هدف ایده‏آل برای ضربه زدن به ما، برای دشمن هدف‏های ساکن ما است.«(اصغر کاظمی، خرمشهر در اسناد ارتش عراق، دفتر ادبیات و هنر و مقاومت، 1375، ص 30(.