جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آزادى اقلیت‏هاى مذهبى

زمان مطالعه: 2 دقیقه

حضرت على (ع) براى اقلیت‏هاى مذهبى و مخالفین اعتقادى خود ارزش و احترام قایل بود. در نامه‏اى که به یکى از عاملان خود مى‏نویسد، چنین مى‏فرماید:

اما بعد، دهقانان شهر تو شکایت دارند که با آنان درشتى مى‏کنى و سختى

روا مى‏دارى، ستمشان مى‏ورزى و تحقیرشان مى‏کنى. من درباره‏ى آنان اندیشیدم، نه آنان را شایسته‏ى نزدیک شدن یافتم؛ چون مشرکند، و نه سزاوار قساوت و سنگدلى و بدرفتارى هستند؛ زیرا که با ما هم پیمانند و در پناه اسلام هستند؛ پس در رفتار با آنان، نرمى و درشتى را به هم آمیز، رفتارى توأم با شدت و نرمش داشته باش، اعتدال و میانه روى را در نزدیک کردن و دور کردن رعایت کن. (1).

هنگام عزیمت یکى از عاملان به مأموریت، به او فرمود: «ایاک ان نضرب مسلما او یهودیا او نصرانیا فى درهم خراج«. (2).

از این سخنان چنین استنباط مى‏شود که حضرت على (ع) عدالت را در مورد خودى و بیگانه یکسان اجرا مى‏نمود و سایه‏ى لطف و رحمتش شامل حال دوست و دشمن مى‏شد و نسبت به رعایت حقوق افراد، حتى اگر مخالف اعتقادى بودند احساس مسئولیت مى‏کرد و نسبت به پایمال شدن حقوق افراد هر چند هم کیش او نبودند نمى‏توانست بى‏تفاوت باشد. شدت حزن ایشان در تعدى به یک زن یهودى و کندن خلخال از پاى او، آوازه‏ى عام و خاص است. براساس این استراتژى بود که به حاکم خویش، مالک اشتر نوشت:

مهربانى، خوشرفتارى و نیکویى با رعیت را در دل خود جاى ده و چون جانوران درنده‏خو با آنها نباش، زیرا آنان از دو حال خارج نیستند: یا برادر دینى تواند، و یا در آفرینش مانند تو هستند. (3).


1) نهج‏البلاغه، نامه‏ى 19.

2) کافى، ج 3، ص 540، بحارالانوار، ج 41، ص 128 «برحذر باش از این که فردى مسلمان یا یهودى یا نصرانى را به خاطر حتى یک درهم مالیات مورد ضرب و شتم قرار دهى.«.

3) نهج‏البلاغه، نامه‏ى 53.